Inovativne terapije

18:03 11. 10. 2022. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Predsednica Udruženja Ženski centar "Milica" Vesna Bodžić izjavila je danas da je jedan od načina da se sačuvaju životi žena i smanji stopa smrtnosti od raka dojke u Srbiji, po kojoj smo na prvom mestu u Evropi, bolja organizovanost skrininga, i jednak pristup dijagnostici i lečenju inovativnim terapijama svakoj ženi u Srbiji.

"Borba protiv raka dojke mora biti nacionalni prioritet koji će uključiti čitavu zajednicu i mobilisati sve raspoložive materijalne i stručne kapacitete", rekla je Bodžić na skupu organizovanom pod sloganom „Zato što si nam važna“.

Bodžić je istakla da je 2022. godina izuzetno važna jer su uspeli da se izbore da na listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje budu uvrštene dve inovativne terapije za adjuvantno lečenje ranog HER2 pozitivnog, kao i HR pozitivnog, HER2 negativnog metastatskog raka dojke.

"Fantastični rezultati kliničkih ispitivanja novih inovativnih terapija u lečenju raka dojke, podigli su na noge stručnu javnost, a nama, predstavnicima pacijenata, zadali novi cilj kome težimo u narednom periodu“, rekla je ona.(kraj) vip/lč/bdr

Share: