Misa za jedinstvo hrišćana

23:53 27. 10. 2022. FoNet | Dragica Pušonjić

BEOGRAD - Prefekt Dikasterija za unapređenje jedinstva hrišćana kardinal Kurt Koh predvodio je misu za postizanje jedinstva među hrišćanima u katedrali Uznesenja Blažene Device Marije u Beogradu, saopštila je danas Beogradska nadbiskupija.

Kardinal Koh je, tumačeći odlomak iz Poslanice Efežanima, naglasio da "jedinstvo crkve proizlazi iz ispovedanja vere u Isusa Hrista" i poručio da "Crkva može biti samo jedna".

On je ukazao na "neugodnu nedoslednost" u hrišćanstvu, koja se sastoji u tome da se svi hrišćani "slažu u ispovedanju vere u jednu svetu katoličku i apostolsku crkvu", a s druge strane ti isti hrišćani i dalje "žive u različitim i odvojenim crkvama".

Kardinal Koh je podcrtao teškoće oko stvaranja ekumenizma "zbog pluralističkog i relativističkog vremena koje je trenutno tako rašireno", pa se "javlja hitnost da shvatimo šta za nas znači naglasak stavljen na jedinstvo Crkve“.  

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar sasluživao je na misi kojoj su prisustvovali, između ostalih, vikarni episkop patrijarha Porfirija Sava, biskup Slovačke evangelističke crkve Jaroslav Javornik i direktor Uprave Ministarstva pravde za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović. (kraj) dep/dpv

Share: