Preuzimanje spomen-područja

16:23 14. 11. 2022. | Katarina Tomović

BEOGRAD - U Skupštini grada Beograda danas je zvanično pokrenuta procedura da Muzej žrtava genocida preuzme Spomen-područja Jajinci u Beogradu, a dogovoreno je da celokupna procedura bude završena u razumnom vremenskom roku, saopštio je Muzej.

Kako se navodi, Muzej očekuje da će sve neophodne procedure biti realizovane efikasno i odgovorno kako bi to najveće i najpotresnije stratište i gubilište iz perioda Drugog svetskog rata na tlu Srbije konačno, posle više od sedam decenija, bilo predato na staranje i upravljanje matičnoj ustanovi kulture Srbije odgovornoj za negovanje kulture sećanja na žrtve genocida, ratnih i zločina protiv čovečnosti počinjenih nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Muzej poziva i ohrabruje sve učesnike u tom procesu da svoje aktivnosti sprovedu uz punu svest o odgovornosti za trajnu zaštitu tog gubilišta i grobišta koje je u prethodnim decenijama, zajedničkom nebrigom, pretvoreno u izletište i prostor za bavljenje brojnim aktivnostima koje se isključivo mogu okarakterisati i javno osuditi kao vandalske, anticivilizacijske i antidemokratske. (kraj) vbr/kt/bdr

Share: