Reakcija PSSBK Danasu

14:16 15. 12. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Stranka PSSBK odgovorila je listu Danas povodom vesti koju je taj list objavio o  o sankcijama koje Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije uvodi prema pojedinim građanima Srbije pod optužbama za korupciju, nepoštovanje ljudskih prava, trgovinu oružjem i drugim međunarodno inkriminisanim aktivnostima, u izjavi Mihaila Crnobrnje, direktora centra za evropske integracije, citira izjavu u kojoj se pominje ograđivanje od stranke PSSBK i Bogoljuba Karića.

U reagovanju se navodi da "oni koji danas podržavaju sve druge, samo ne sopstvenu zemlju, svesno napadaju Bogoljuba Karića kao međunarodno prepoznatog poslovnog lidera, koji je sinonim srpske porodične i lične uspešnosti na internacionalnom tržištu već skoro 50 godina. Pri čemu on, kao opšte prihvaćeni ugledni pojedinac u multiregionalnoj i multikonfesionalnoj saradnji regiona, može značajno doprineti dolasku do trajnog svrsishodnog rešenja kosovskog pitanja. Ovde je pitanje ko od koga treba da se ogradi?"

Ime Bogoljuba Karića na sankcionoj listi EU nije ispisano u Briselu, već je to čitljivi rukopis centara moći iz Srbije koji su to podmetnuli, da se uz one koji su opravdano na nju stavljeni ubace kredibilni međunarodno priznati privrednici, kako bi se pred domaćom javnošću uprosečile i zamaglile njihove odgovornosti. Istovremeno, stavljanje imena Bogoljuba Karića u kontekst novo sankcionisanih pojedinaca je posledica straha političkih centara moći da se on onemogući da intenzivno investira u sopstvenoj zemlji i doprinese stabilizaciji i unapređenju međunacionalnih odnosa, dodaje su u odgovoru.

U dopisu stranke navodi se da se kompanije čiji je osnivač Bogoljub Karić nikada se nisu bavile poslovima koju su u sukobu sa zakonom, švercom, korupcijom, trgovinom oružja, naftnih derivata i akciznih roba, niti su učestvovale u pljačkaškoj privatizaciji srpske privrede.

Devedesetih godina, u najtežim periodu za Srbiju, bio je osnivač prvog nacionalnog internet provajdera, prve mobilne telefonije, najbolje i najuticajnije privatne televizije, prvog privatnog univerziteta, prve privatne fondacije i mnogih drugih uspešnih kompanija, piše u tekstu PSSBK.

Podmetanje ovakvih neodgovornih izjava kroz medije i njihovo upućivanje prema Briselu i Vašingtonu imaju za svrhu da se sankcijama blokiraju sve snage koje su dokazani nacionalni potencijal, a medijskom maglom maskiraju svi drugi koji dolaskom iz centara moći treba da kupuju zemlju, prirodne resurse i eksploatišu jeftinu radnu snagu Srbije, i čine nepopravljivu štetu našim građanima i generacijama koje dolaze, navedeno je na kraju..

Share: