Nemoć tužilaštva

14:28 17. 12. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Policajac Milan Dumanović, koji je pravosnažnom presudom oslobođen krivice da je odavao službenu tajnu jer je govorio o nelegalnom angažovanju njega i kolega prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, izjavio je da je inicijativa Višeg tužilaštva Vrhovnom kasacionom sudu izraz nemoći.

Glavni osnov za žalbu je nemogućnost Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ili tužioca Nenada Stefanovića da prihvati pravni poraz koji je doživeo. Mi od početka, od 2017. godine kada je krivični proces započet, govorimo da je ovo bio politički postupak i da nema veze sa pravom, rekao je Dumanović za FoNet.

Naša odbrana je bila da dokažemo da ovo uopšte nije bila službena tajna, jer da bi nešto postalo službena tajna, moraju da postoje elementi za to. A ti elementi su objašnjeni ne u Krivičnom zakoniku, nego u Zakonu o tajnosti podataka. I druga stvar, morala je nastati šteta po državni organ. Tužilaštvo sve vreme procesa nije ni dokazivalo štetu, zato što se nije ni bavilo elementima službene tajne, neko im je to rekao, objasnio je Dumanović.

On je podsetio da je zaštitnik građana utvrdio da je njihovo hapšenje 2016. godine bilo nelegalno. (kraj) vbr/dal/dpv

Share: