Sećanje na Srđana Aleksića

08:27 27. 01. 2023. FoNet

PANČEVO/BEOGRAD - Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina podsetila je da se danas navršava 30 godina od ubistva Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja, koga su četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) pretukli u januaru 1993. godine u centru njegovog rodnog grada, samo zato što je zaštitio sugrađanina Alena Glavovića.

Četiri pripadnika VRS su 21. januara 1993. godine počela da maltretiraju i tuku Glavovića. Srđan Aleksić im je prišao i rekao da ga ostave na miru. Ostavili su Alena i ostrvili se na Srđana. Tu, u blizini policijske stanice i gradske pijace, naočigled svih, pretukli su ga kundacima 21. januara. Srđan je pao u komu i umro 27. januara 1993.

Alen Glavović je uspeo da pobegne i danas sa porodicom živi u Švedskoj, ali svake godine obilazi grob Srđana Aleksića, navela je Koalicija koju čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Srđan Aleksić imao je 26 godina kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

Srđanov otac, Rade Aleksić, nakon Srđanove pogibije, napisao je čitulju u kojoj je naveo: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Koalicija je ocenila da je Srđan Aleksić simbol i stvarni heroj ratova iz devedesetih godina, navodeći da su ponosni što su na njihovu inicijativu, prvo u Novom Sadu 2009. pa potom u Pančevu 2010. godine pasaži u centru grada dobili ime po njemu.

Nakon toga su i drugi gradovi u regionu počeli nazivati ulice, bulevare, pasaže njegovim imenom. U Beogradu se ulica sa imenom Srđana Aleksića nalazi na Bežanijskoj kosi.

Povodom 30. godišnjice od ubistva Srđana Aleksića, Građanska akcija Pančevo će, u saradnji sa Forumom ZFD, organizovati tribinu danas u 18 sati u Pančevu. Pre toga, u 15:30, kod zgrade Gradske uprave u Pančevu, gde se nalazi spomen-ploča posvećena Srđanu Aleksiću, predstavnici nevladinih organizacija, aktivisti i građani položiće cveće.

Pokret Ne davimo Beograd najavio je da će danas položiti cveće na početku Ulice Srđana Aleksića na Bežanijskoj kosi. (kraj) vbr/dj

Share: