Dispanzeru Malom Mokrom Lugu

13:29 02. 02. 2023. FoNet | Darko Radović

BEOGRAD - Direktorka misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš, zajedno sa Aleksandrom Mitrović, v. d. direktorkom Doma zdravlja „Zvezdara“, obišli prostorije dečijeg dispanzera u zdravstvenoj stanici “Mali Mokri Lug”.

Zahvaljujući donaciji američkog naroda, dečiji dispanzer je u potpunosti opremljen, što će unaprediti zdravstvenu zaštitu najmlađe populacije u ovoj lokalnoj zajednici, saopštio je UNDP.

Donacija USAID uključuje vage za merenje visine i težine, aparate za merenje krvnog pritiska, stetoskope, EKG aparat, pribor za sitne hirurške intervencije, neophodnu sitnu opremu kao što su termometri, neurološki čekići, kao i nameštaj.

Oprema će se koristiti za lekarske preglede dece sa akutnim i hroničnim oboljenjima, kao i za preventivne preglede i vakcinaciju zdrave dece.

Direktorka misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam navela je da je ova donacija deo pomoći američke vlade Srbiji od preko 12 miliona dolara namenjenih ublažavanju posledica kovid-19 i pružanju boljih usluga zdravstvene zaštite građanima Srbije.

"Mislim da je važno napomenuti da će veliki deo te naše podrške uslugama zdravstvene zaštite koju smo obezbedili Srbiji zaposleni u zdravstvenom sistemu Srbije moći i dalje da koriste u narednim godinama. Ova pomoć USAID obuhvatala je 14 vozila hitne pomoći, raznu opremu kao što su rendgen aparati i koncentratori kiseonika, ili renovirane prostorije kao što je to slučaj ovde, ili u institutu Batut, u INEP-u i širom zemlje“, rekla je Ajšam. (kraj) dar/bdr

Share: