Loš položaj novinarki

14:42 22. 02. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Položaj istraživačkih novinarki u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji je težak i postoji veliko nerazumevanje društva za njihov rad, ocenile su danas u Beogradu učesnice panela "Moraš da budeš super žena - iskustva i problemi sa kojima se suočavaju istraživačke novinarke".

Autorka istoimenog istraživanja Marijana Stojčić rekla je da se njena studija bavila istraživanjem kako rod oblikuje sve aspekte života žene, kako to utiče na taj njen profesionalni deo života, kao i kako rod oblikuje socio-ekonomski status istraživačkih novinarki, ali i rodnu senzibilisanost u medijima.

Kako je objasnila, položaj istraživačkih novinarki je uslovljen preklapanjem dve sfere - zahtevima njihove profesije i privatnog života, jer im radno vreme nije jasno definisano, imaju male plate, nesiguran radni status i izložene su ogromnom iscrpljivanju.

Novinarka CINS Dine Đorđević rekla je da je u srpskom društvu i dalje utemeljeno mišljenje da su politika, ekonomija i korupcija više teme za muškarce, a da su za žene rezervisane "lepše" teme. (kraj) vbr/kt/bdr

Share: