Propusti u radu nadležnih

11:11 10. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da su utvrđeni propuste u radu nadležnih organa, pre svih Centra za socijalni rad Vršac, jer dvogodišnje dete koje je otac udavio u svom stanu, nisu tretirali kao žrtvu nasilja u porodici, na šta su bili obavezni po nalogu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zaštitnik je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija da je u Vršcu otac ubio svoje maloletno dete a potom izvršio samoubistvo, početkom oktobra 2022. godine pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, sa zahtevom da obavi nadzor nad stručnim radom CSR Vršac i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom kontrole zaštitnik građana je utvrdio da su nadležni organi posle prijave majke za nasilje u porodici, procenili visok rizik od ponavljanja nasilja i izradili plan mera zaštite majke, ali da dete, koje je prisustvovalo porodičnom nasilju, nisu prepoznali i tretirali kao žrtvu nasilja. (kraj) vbr/ivt/dj

 
Share: