Novi lek za multiplu sklerozu

12:30 29. 03. 2023. FoNet | Bojan Bednar

VRŠAC - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da lek Corpos za pacijente obolele od multiple skleroze prvi inovativni lek koji se proizvodi u Srbiji i naglasila da je zahvalna kompanijama Štada, Roš i Hemofarm jer su se odlučile za proizvodnju tog leka u našoj zemlji.

Brnabić je, na svečanosti povodom obeležavanja jubileja uspešnog partnerstva kompanija Hemofarm, Roš i zdravstvenog sistema Srbije, rekla da je zbog proizvodnje Corposa sada mnogo lakše da se i drugi inovativni lekovi proizvode u Srbiji.

To, kako je rekla, omogućava nabavku drugih inovativnih lekova, što će unaprediti zdravstvo u Srbiji.

Brnabić je navela da se u odnosu na 2018. godinu u Srbiji četiri puta više pacijenata obolelih od multiple skleroze leči o trošku RFZO, i da ih je danas 4.100.

Budžet za obolele od retkih bolesti 2012. godine bio je 130 miliona, a sad je 4,3 milijarde dinara, što su, kako je ocenila, "neverovatne promene u odnosu prema obolelima".

Brnabić je rekla da su skladišta repromaterijala za lekove puna i da će se vlasti truditi da ne bude nestašice lekova u Srbiji.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad izjavila je da Corpos "daje nadu u bolji život" i istakla da je Hemofarm važan poslodavac za region.

Konrade je rekla da se raduje nastavku saradnje Nemačke sa Srbijom u oblasti farmacije, ali i u svim drugim oblastima.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger izjavio je da je Hemofarm kvalitetan proizvođač i da je "jednak kvalitet lekova garntovan" i za pacijente u Srbiji i u inostranstvu.

Istakao je da Corpos "menja nabolje život ljudima kojima je potreban2 i naveo da oko 4.000 pacijenata prima lekove za multiplusklerozu, što smatra velikim napretkom u odnosu na ranije godine.

Zelinger je rekao da je uloženo 400 miliona evra u Hemofarm od kada ga je preuzela Štada u proizvodne kapacitete u Vršcu i Šapcu.(kraj) vip/bdb/dj

Share: