Studenti „Sajber heroji“

08:50 10. 04. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Studenti Fakulteta informacionih tehnologija Alfa BK Univerziteta posetili su Kriminalističko- policijski univerzitet u Beogradu, a studenti četvrte godine, Nemanja Mosurović i Stefan Mihajlović, učestvovali su u takmičenju “Serbian Cybersecurity Challenge 2023” (SCC2023).

Takmičenje je organizovano u okviru programa „Sajber heroj“ koji okuplja studente i srednjoškolce koji imaju priliku da se nadmeću u rešavanju zadataka iz oblasti vezanih za sajber bezbednost

Na takmičenju, studenti Alfa BK Univerziteta ostvarili su zavidne rezultate kojima se Alfa BK Unverzitet izuzetno ponosi.

Fakultet informacionih tehnologija Alfa BK Univerziteta je visokoobrazovna i naučna institucija koja obrazuje i osposobljava studente znanjima i potrebnim veštinama koje se tiču aktivnosti kojima se IT stručnjaci bave, od instalacija aplikativnih programa do projektovanja složenih računarskih mreža i informacionih sistema.

U tom smislu, jedan od glavnih zadataka koji naši nastavnici teže da ostvare jeste praćenje i prilagođavanje nastavnih planova i sadržaja svakodnevnim potrebama tržišta, ali i osavremenjivanje obrazovnog procesa u smislu uvođenja praktične nastave koja će naše studente osposobiti za praktičnu primenu savremenih dostignuća informacionih tehnologija u širem opsegu rada.

U poslednjih nekoliko meseci intenzivirana je saradnja Alfa BK Univerziteta i kompanija i institucija koje su lideri u oblasti informacionih tehnologija i pružanju širokog spektra telekomunikacionih usluga.

Osim uspešnih poseta renomiranim kompanijama poput Huawei i Yettel-a, ovog puta naši profesori i studenti su imali priliku da se upoznaju sa radom Kriminalističko-policijskog univerziteta i da se kroz razgovor o policijsko-obaveštajnom modelu, kao i o platformi za bezbednu razmena podataka, bliže informišu o načinu na koji se obezbeđuje ideal bezbednosti u društvu, u čemu veliki značaj imaju telekomunikacione i informacione tehnologije koje imaju važnu ulogu u primeni kriminalističko-obaveštajnih poslova, naročito u funkcija planiranja, prikupljanja podataka i njihove obrade i analize.

Da znanje o sajber bezbednosti studenata Fakulteta informacionih tehnologija obećava stvaranje profesionalnog kadra u borbi protiv sajber pretnji, dokaz je i učešće studenata četvrte godine Fakulteta informacionih tehnologija Alfa BK Univerziteta, Nemanje Mosurovića i Stefana Mihajlovića, na četvrtom po redu “Serbian Cybersecurity Challenge”-u (SCC2023), a na kome su naši mladi heroji ostvarili zapažena rezultate.

Takmičenje je deo programa „Sajber heroj“ čiji su strateški ciljevi promocija oblasti sajber bezbednosti i identifikacija, privlačenje, edukacija i zadržavanje mladih talenata sa ciljem smanjenja tržišnog manjka eksperata u oblasti sajber bezbednosti u javnom, nevladinom i privatnom sektoru.

Na ovaj način, promoviše se sajber bezbednost među studentima i srednjoškolcima preko posebnih treninga i učešća na takmičenjima.

Program sprovodi Fondacija „Mreža za sajber bezbednost” koja okuplja relevantne stručnjake u domenu sajber bezbednosti u Republici Srbiji. Najbolji takmičari, podeljeni u timove, odmeravali su snage u rešavanju izazova iz sajber bezbednosti u online formi tzv. „osvajanja zastave” (CTF – Capture the Flag) ili u ulozi napadača/odbrane neke realistične IKT infrastrukture (Red Team/Blue Team), putem platforme Hack The Box.

Osim toga što su se stalnim učenjem, znanjem i usavršavanjem istakli kao jedni od najboljih studenata Alfa BK Univerziteta, Nemanja Mosurović i Stefan Mihajlović su prepoznali kvalitete i prilike koje im studiranje na Alfa BK Univerzitetu obezbeđuje.

Kao istaknuti predstavnici Studentskog parlamenta i aktivni učesnici u brojnim vannastavnim aktivnostima koje Alfa BK Univerzitet organizuje za svoje student koji pokazuju da su širina znanja i radne navike preduslov za uspešnu akademsku i profesionalnu karijera. (kraj) dep/dj

Share: