Srbija rizična za novinare

18:52 11. 04. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Međunarodne organizacije za slobodu medija danas su u poseti Beogradu kako bi obeležile 24 godine od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali i upozorile na trenutnu klimu kada je reč o bezbednosti novinara jer "Srbija ostaje jedno od najopasnijih mesta za novinarski rad u Evropi".

Srbija predstavlja jedno od najplodnijih terena u Evropi za tužbe protiv čuvara demokratije. Nekoliko javnih zvaničnika rutinski tuži novinare zbog njihovog kritičkog izveštavanja – uključujući podnošenje više slučajeva za istu publikaciju. 

Proteklih meseci postignut je određeni napredak u kažnjavanju zločina nad novinarima i čini se da vlasti efikasnije gone nove napade na novinare, ali Srbija ostaje jedno od najopasnijih mesta za novinarski rad u Evropi.

Međunarodne organizacije koje su u poseti Beogradu su ARTICLE 19 Europe, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara(EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, Reporteri bez granica (RSF), The Daphne Caruana Galizia Fondacija i SafeJournalists mreža. (kraj) vip/ivt/bdr

 
Share: