Hronična iscrpljenost na poslu

13:12 27. 04. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Više od dve trećine građana Srbije pati od hronične iscrpljenosti na poslu ili je bilo na ivici iscrpljenosti, pokazala je zdravstvena studija "Budućnost zdravlja" koju je sproveo Institut za istraživanje tržišta Kantar helt među 18.000 ispitanika u devet zemalja, saopštila je danas nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) .

Kao i svi problemi mentalnog zdravlja, sagorevanje ne diskriminiše, iako istraživanja sugerišu da neke grupe mogu biti izloženije većem riziku od drugih. Izveštaj Future Foruma koji pokriva više od 10.700 radnika u šest zemalja pokazao je da žene imaju više od trećine (32 procenta) veću verovatnoću od muškaraca da dožive sagorevanje, ukazuje se u izveštaju.

Veća je verovatnoća da će mlađi deo radne snage da pati od sagorevanja - mlađi od 30 godina imaju 29 odsto veće šanse da dožive simptome nego njihove stariji kolege.

Što se tiče radnog staža, srednji menadžeri preuzimaju najveći teret i izloženi su najvećem riziku od sagorevanja (43 procenta) u odnosu na bilo koji drugi nivo.

Sindrom sagorevanja na poslu najviše pogađa Ruse (72 odsto), Srbe (66 odsto) i Poljake (62 odsto), dok se manje od polovine ispitanika u Španiji, Italiji i Nemačkoj (49 odsto), kao i u Francuskoj (44 odsto), suočilo sa hroničnom iscrpljenošću na poslu. (kraj) vbr/dal/dj

Share: