Pažljivo se ophoditi sa decom

18:04 04. 05. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Deci koja su potresena zbog tragedije, koja se dogodila u sredu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", potrebna je psihološka podrška i sa njima u narednom periodu treba komunicirati sa posebnom pažnjom, na nivou komunikacije koji mogu da razumeju, rekla je FoNetu portparolka Instituta za mentalno zdravlje Marija Dabetić.

Ona je naglasila da je prvi i osnovni cilj zbrinuti dete koje je bilo izloženo traumi, bez pritisaka i objašnjenja, ukoliko ono to ne zahteva u datom momentu. Dabetić je roditeljima savetovala da pokušaju da zadrže uobičajene dnevne i životne rutine što je moguće normalnije, jer deca dobijaju sigurnost od predvidljivosti rutine, uključujući pohađanje škole.

Takođe, savet je i da se organiči izlaganje televiziji i vestima, odnosno da se kontrolišu kanali informacija kojima deca imaju pristup.

"Budite iskreni sa decom i podelite sa njima onoliko informacija koliko su u razvoju u stanju da podnesu, razgovarajte na nivou deteta", poručila je Dabetić. (kraj) vip/kt/bdr

Share: