Izvinjenje RTS

18:04 07. 05. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Radio-televizija Srbije (RTS) izvinila se danas osobama s autizmom i njihovim porodicama ukoliko ih je, na bilo koji način, uznemirilo gostovanje profesora Fakulteta političkih nauka Dragana Simeunovića 4. maja u Jutarnjem programu, povodom tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Kako je objavljeno na portalu RTS, Savez udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom naveo je da je 4. maja iznet niz neutemeljnih tvrdnji Simeunovića kojima se Aspergerov sindrom dovodi u vezu sa terorizmom.

Na takve tvrdnje, Savez je zatražio mišljenje profesora Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Nenada Glumbića, koji je rekao da se termin Aspergerov sindrom više zvanično ne koristi kao oznaka za visokofunkcionalni autizam u zvaničnim dijagnostičkim i klasifikacionim sistemima.

"Bez ozbira na to, autizam je bio i ostao neurorazvojni poremećaj koji se, kao i svi poremećaji iz ove kategorije, javlja u ranom detinjstvu. Autizam se ne može prvi put javiti u pubertetu, iako se dešava da se kasno dijagnostikuje", naveo je Glumbić. (kraj) vbr/bdr

Tagovi:
Share: