Sporazum o saradnji

16:42 11. 05. 2023. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - U prostorijama Fondacije “Braća Karić” potpisan je sporazum o međunarodnoj saradnji između Fondacije “Braća Karić”  i nevladine organizacije Udruženje “Hrvatsko-makedonska tangenta”.  

Ovim sporazumom  o međusobnoj saradnji unapređena je i  proširena saradnja  u oblasti  kulture, umetnosti, međunarodne saradnje, ljudskih prava, demokratske i političke kulture i unapređenje odnosa saradnje Srbije, Hrvatske, Makedonije i celog regiona.

Obe strane su izrazile uverenje da kulturni dijalog doprinosi približavanju naroda, kao i očuvanju, razvoju i razmeni  zajedničkog kulturnog i istorijskog nasleđa budućim generacijama, te nastojanju da zajedničkim naporima rade na poboljšanju kvaliteta zajedničkih odnosa sa ciljem da uspostave dugoročnu i efikasnu saradnju. 

Organizovanje savetovanja, predavanja, seminara, kongresa, tribina i drugih stručnih skupova u skladu sa postavljenim ciljevima, okupljanje građana koji se bave kulturom, umetnošću i obrazovanjem, strukovno povezivanje, su samo deo predviđenih aktivnosti, koje bi se realizirali kroz razne projekte.

Bivši  predsednik Republike Hrvatske i počasni član nevladine organizacije Udruženje” Hrvatsko-makedonska tangenta” prof.dr Ivo  Josipović  istakao je da je potpisivanje ovog spotrazuma izuzetno važan korak "u pravcu poboljšanja odnosa u regionu medju svim državama, jer je Fondacija”Braća Karić” poznata po svojim aktivnostima koje idu u tom pravcu a i Tangenta takođe".

Dragomir J. Karić,  jedan od osnivača Fondacije” Braća Karić” i narodni poslanik tom prilikom istakao je da Fondacija “Braća Karić” već 45 godina u svojim aktivnostima ima odbor  za jačanje mira, demokratije, saradnje i prijateljstva medju narodima. 

Dok je predsednik Udruženja “Hrvatsko-makedonske tangente” Sašo Georgievski  zahvalio se Kompaniji BK i Fondaciji “Braća Karić” za "ove plodne susrete.

"Tokom dvodnevnih razgovora dodirnuli smo mnoge teme i  posebno se zainteresovali za tripartitnu saradnju, da pored Hrvatske i Makedonije bude uključena i Srbija. Ovog puta akcenat je stavljen na kulturi i umetnosti, razmeni umetničkih iskustava i negovanju zajedničke tradicije što može biti jako plodotvorno i na sam društveno – politički ambijent u regionu”, dodao je on. (kraj) bdr

 

 

Share: