Zemlja inovacija

18:08 12. 05. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da je u protekle tri godine rast broja eksperata informacione tehnologije iz Srbije bio najveći u Evropi i da je Srbija postala evropski IT lider, vodeći ekonomsku tranziciju zajedno sa inovativnim i znanjem potkrepljenim ekonomskim rastom.

Iskoristili smo prednosti i mogućnosti četvrte industrijske revolucije. Srbija je vaš domaćin, evropski centar najvećih tehnoloških dostignuća, revolucionarnih izuma, mesto gde se osmišljavaju novi trendovi, gde počinje budućnost, rekao je Jovanović na konferenciji Tumorou.

Srbija je od 2014. imala drugi najveći rast izvoza u Evropi, nakon Irske, a u protekle tri godine je uspon srpskog izvoza bio najveći. U tom periodu ostvaren je i rast izvoza IT usluga i u prva tri kvartala 2022. bio je veći nego u bilo kojoj članici, rekao je ministra telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović.

Prema njegovim rečima, Srbija je postigla značajne rezultate u izgradnji inovacione i digitalne infrastrukture.

Crnogorski premijer Dritan Abazović je izjavio da Crna Gora i Srbija, kao i ostale zemlje regiona, mada nisu finansijski moćne, prepoznaju važnost ulaganja u moderne tehnologije i IT sektor.

Tokom naredna tri dana, posetioci konferencije Tumorou će moći da prate više od 100 međunarodno priznatih govornika i prezentera.

Pre oficijalnog otvaranja konferencije, minutom ćutanja odata je počast svim žrtvama tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu.  (kraj) drp/sv/mk

Share: