Preminuo Mihal Ramač

20:37 13. 05. 2023. FoNet | Velimir Ilić

NOVI SAD - Novinar i publicista Mihal Ramač preminuo je danas u Novom Sadu u 73. godini, posle kraće i teške bolesti, javili su novosadski mediji.

Mihal Ramač rođen je 1951. u Ruskom Krsturu. Klasičnu gimnaziju i licej završio je u Rimu i diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Bio je novinar listova "Ruske slovo" i "Dnevnik", dopisnik Radija Slobodna Evropa i agencije Ukrinform i drugi po redu glavni i odgovorni urednik lista "Danas", a pre toga bio je glavni i odgovorni urednik dnevnih listova "Naša Borba" i "Vojvodina".

Živeo je u Petrovaradinu. Objavio je sedam knjiga pesama na rusinskom jeziku. Autor je scenarija za sedam TV serija o devedesetim godinama XX veka.

Zajedno s bratom Jankom preveo je s helenskog na rusinski "Bibliju" (2019).

Na rusinski i s rusinskog na srpski preveo je tridesetak knjiga poezije i proze, a u periodici dela nekoliko desetina jugoslovenskih i svetskih pesnika.

Objavio je knjige eseja: "Povest o početku kraja" (2002), "S one strane snova" (2003), "6. oktobar" (2008), "Zov vedrih vidika" (2018) i "Dunavska rapsodija" (2018). (kraj) vip

Share: