BIRODI: Nekritički o Vučiću

12:20 27. 05. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je danas, nakon monitoringa izveštavanja u Dnevniku 2 RTS od 1.decembra 2022.do 15. maja ove godine, da su "po tonalitetu izveštavanja, kojim dominiraju pozitivno i promotivno, a izostaje kritičko i analitičko izveštavanje o radu predsednika Republike", prekršeni Ustav, medijski zakoni i Statut RTS.

U periodu monitoringa izveštavanja predsednik Republike bio zastupljen sa ukupnih 23676 sekundi, odnosno 23% svih aktera u dnevniku.

Od navedenog vremena, predsednik Republike Srbije bio je predstvljen sa 78,1% pozitivnog, 21,9% neutralnog i 0% negativnog vremena.

"Ovakav nalaz o tonalitetu izveštavanja, kojim dominiraju pozitivno i promotivno, a izostaje kritičko i analitičko izveštavanje o radu predsednika Republike, uredici Dnevnika 2 su prekršili Ustav Republike Srbije (član 51), Zakon o elektronskim medijima (član 47), Zakon o javnim medijskim servisima (član 4),
Statut RTS-a (član 6) i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (članovi 4 od 8), koji garantuju građanima, odnosno od medija zahtevaju instinito, objektivno, pravovremeno i potpuno informisanje", navodi u saopštenju BIRODI. (kraj) vip

Share: