Edukovati roditelje

22:26 31. 05. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Psihološkinja Ivana Jakšić poručila je večeras da je neophodno usmeriti se "na emocionalno opismenjavanje dece koje mora da krene prvo sa edukovanjem roditelja".

Jakšić je na tribini “Na kafi sa psihologom” o temi "Srbija posle tragedija - Da li imamo empatiju?, rekla da je posle tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" poruka bila - pričajte sa decom.

"Verujem da roditelji to žele da rade, ali da li znaju kako to da rade, da li su podržani, da li imaju to gde da nauče, da li je bio neko da pogleda šta se dešava u nekoj kućnoj atmosferi", rekla je ona na tribini koju je organizovala Fondacija Hemofarm.

Jakšić je ocenila da je, u pogledu ovako ekstremmih slulajeva nasilja, na prvom mestu porodična sredina, koje je obrasce učilo dete u okviru porodice, ali i kako teče socio-emocionalni razvoj deteta u okviru porodice, da li se potrebe deteta prepoznaju, da li se dete emocionalno opismenjava.

Jakšić je ocenila da se nakon onoga što se desilo u "Ribnikaru" "probudila vrlo snažna empatija" i navela da empatiju "snažnije osećamo prema ljudima koji su nam slični".

"Mislim da je u ovoj tragediji presudno bilo to što smo zaista svi mogli da se zamislimo u ulogama i te dece i tih roditelja.Svi smo nekada bili učenici, dosta nas ovde su i roditelji. To je bio vrlo snažan element zašto nas je to toliko potreslo, jer smo svi mogli da se zamislimo u toj situaciji da smo otišli u školu, da se nismo vratili iz škole, jer smo svi bili učenici, a čini mi se još teže kao roditelji da smo poslali dete u školu i da se to dete prosto nije vratilo", rekla je Jakšić. (kraj) vip/lč/bdr

Share: