Pašalić tražio zaštitu za Srbe

17:37 26. 06. 2023. FoNet | Tijana Krnjaić

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je danas od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da zaštiti Srbe koji su uhapšeni na Kosovu i Metohiji od daljeg mučenja i zlostavljanja i da ispita postupanje kosovske policije prema njima prilikom odvođenja u pritvorne centre, saopštila je pres služba ombudsmana.

"Po informacijama kojima raspolaže institucija Zaštitnika građana, nad uhapšenim Srbima na Kosovu i Metohiji vršena je tortura, oni su i fizički i psihički maltretirani i zlostavljani. Zato tražimo od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da zaštiti uhapšene Srbe i da spreči dalju torturu kosovske policije nad njima", naveo je Pašalić.

On je rekao da će institucija na čijem je čelu o torturi nad uhapšenim Srbima na Kosovu i Metohiji obavestiti sve međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sprečavanjem torture i insistirati na punom poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka. (kraj) vbr/tk/bdr

Share: