Povećano zagađenje na Balkanu

15:46 28. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Zagađenje vazduha iz termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu u 2022. godini povećalo se u odnosu na 2021. godinu i to za sve tri regulisane zagađujuće materije, pokazuje peto izdanje izveštaja "Uskladiti ili zatvoriti", koji je danas objavila organizacija Bankwatch, uz podršku Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

U saopštenju se podseća da pet godina od kako su 1. januara 2018. godine stupili na snagu novi zakonski standardi zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu u skladu sa Ugovorom o osnivanjuEnergetske zajednice, emisije sumpor-dioksida iz termoelektrana koje su uključene u nacionalne planove za smanjenje emisija (NERP) Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Kosova, i dalje su bile 5,6 puta više od dozvoljenih.

U Srbiji su emisije sumpor-dioksida iz NERP postrojenja i dalje 4,8 puta veće od dozvoljenih, navodi se u saopštenju.

Termoelektrana Kostolac B nastavila je višestruko da prekoračuje ograničenja emisija sumpor-dioksida uprkos izgradnji postrojenja za odsumporavanje, ali nije jasno da li je reč o tehničkim problemima ili se radi o pokušaju Elektroprivrede Srbije (EPS) da uštedi novac i poveća proizvodnju. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: