Pedofili koriste novu tehnologiju

10:02 29. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Pedofili koriste tehnologiju veštačke inteligencije (AI) za stvaranje i prodaju realističnog materijala seksualnog zlostavljanja dece, prenosi BBC.

Računarski generisana "pseudo slika" koja prikazuje dečju pornografiju tretira se jednako kao stvarna, autentična i ilegalno ju je posedovati, objavljivati ili prenositi u Velikoj Britaniji.

Neke osobe pristupaju tim slikama plaćanjem pretplate na popularnim platformama za deljenje sadržaja poput Patreona, iz kojeg, pak, kažu da imaju nultu toleranciju prema takvim sadržajima na svojoj platformi.

Veće nacionalnih policijskih šefova u Britaniji islazalo je ljutnu zbog činjenice da neke platforme ostvaruju ogromne profite, ali ne preuzimaju moralnu odgovornost.

Kreatori i distributeri takvih sadržaja koriste AI softver nazvan Stable Diffusion, koji je prvobitno bio namenjen generisanju slika za umetnost ili grafički dizajn.

Softver omogućuje korisnicima da riječima, odnosno kratkim tekstom, opišu kakvu sliku žele, a zatim je program napravi na osnovu tog opisa.

Šef Nacionalnog viea šefova policije za zaštitu djece Ian Critchley izjavio je da bi bilo pogrešno tvrditi da niko nije povređen zato što na takvim slikama generisanim umjetnom inteligencijom nema stvarne djece.

Upozorio je da pedofil može "napredovati na skali zločina, od misli, preko slika generisanih veštačkom inteligencijom, pa sve do zlostavljanja stvarnog deteta".

Share: