Previše prava izvršiteljima

11:57 10. 07. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Advokatska komora Srbije (AKS) danas je najoštrije osudila najavljene izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje se tiču rešavanja upisa prava svojine u katastar nepokretnost, ocenivši da bi se javnim izvršiteljima tim izmenama dalo u nadležnost da utvrđuju verodostojnost dokumentacije.

Navodeći da su izemne dogovorene na sastanku direktora Republičkog geodetskog zaovda (RGZ) Borka Draškovića i predsednika Javnoizvršiteljske komore Bojana Kostića, a tiču se rešavanja upisa prava svojine u katastar nepokretnosti u situaciji kada građani poseduju staru i nepotpunu dokumentaciju za upis, AKS upozorava da se izvršiteljima nepotrebno dodaju nadlžnosti na štetu advokata.

Komora naglašava kako se prenebegava činjenica da je Vlada Srbije formirala radnu grupu za izradu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, kao i da je zastupanje građana u postupku upisa prava u katastar nepokretnosti, pružanje pravne pomoći prema Ustavu RS "u isključivoj nadležnosti advokature i službi pravne pomoći pri jedinicama lokalne samouprave". (kraj) vip

Share: