Sahranjen David Albahari

15:17 04. 08. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Književnik i prevodilac David Albahari, koji je preminuo u 75. godini nakon duge bolesti, sahranjen je danas na Jevrejskom groblju u Beogradu.

Albaharija su ispratili članovi porodice i mnogobrojni prijatelji i ljudi koji su poštovali njegov rad.

Karaikaturista Dušan Petričić istakao je da je Albahari, uprkos svojoj bolesti, bio dovoljno jak da nesmetano misli, putuje, učestvuje na književnim večerima, razgovara sa svojom publikom i doprinosi zajednici.

Albaharijeva prijateljica Mirjana Ognjanović poručila je da je njegovo delo toliko veliko da će se genracije tek upoznavati s njim jer su njegova dela zapravo suština njegove ličnosti i ljubav koja ne prolazi.

David Albahari rođen je 15. marta 1948. godine u Peći u jevrejskoj porodici. U Zagreb je studirao englesku književnost i jezik, a 1973. godine objavljuje svoju prvu zbirku kratkih priča "Porodično vreme". U književnim krugovima postaje veoma poznat nakon svoje četvrte knjige "Opis smrti", za koju je dobio nagradu "Ivo Andrić".

Albahari 1991. godine postaje predsednik Federacije jevrejskih zajednica Jugoslavije, a radio je i na evakuaciji jevrejskog stanovništva iz Sarajeva. Sa porodicom se 1994. godine preselio u Kanadu, tačnije u Kalgari, gde je živeo do 2012. godine, kada se doselio u Beograd.

U Srbiji je brzo stekao status kultnog pisca, a njegove knjige prevođene su na nemački, francuski, engleski, hebrejski, albanski, mađarski, slovački, slovenački, makedonski, poljski i italijanski jezik i važio je za našeg najprevođenijeg savremenog pisca. Za mnoge knjige i autore koje je i sam prevodio, čitaoci i pisci čuli su upravo od njega.

Dobitnih je brojnih nagrada, od kojih su najznačajnije "Ivo Andrić", "Stanislav Vinaver", "Branko Ćopić", "NIN-ova nagrada", priznanje "Balkanika", priznanje Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu za "Mamac", međunarodna nagrada "Aleksandar Tišma" i druge. U julu 2016. godine osvojio je i prvu nagradu na festivalu "Druga priča" u Skoplju.

Albahari je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti i Srpskog književnog društva. (kraj) vip/sv/dj

Share: