Krvi i dalje nema dovoljno

14:23 08. 08. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - U Institutu za transfuziju krvi i u transfuziološkim vozilima je, nakon apela u ponedeljak krv dalo 295 građana, a već danas te jedince krvi biće isporučena bolnicama, izjavila je FoNetu načelnica Odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi Instituta Ivana Rodić i ponovo pozvala dobrovoljne davaoce na solidarnost i humanost.

Ona je naglasila kako je potrebno nekoliko nedelja kako bi se rezerve krvi nakon drastičnog pada vratile na stabilan nivo, zbog čega nije dovoljno da se građani odazivaju na apel samo nekoliko dana.

Rodić je rekla da je u protekle tri nedelje Institut za transfuziju obezbeđivao između 1.000 i 1.200 jedinica nedeljno, dok je minimalno je potrebno 1.500 jedinica da bi se zadovljile potrebe, ali se situacija sada popravlja zbog odziva građana.

Ona je istakla da su trenutno veće rezerve AB pozitivne i B pozitivne krvne grupe, ali da ni one nisu u potpunosti stabilne pa je i dalje važno da građani daju krv bilo koje krvne grupe.

Rodić je podsetila da u Srbiji postoji ukupno osam transfuzijskih ustanova - u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i u Užicu, u kojima se krv može dati svakog radnog dana, a istovremeno je angažovan i veliki broj mobilnih ekipa.

Ona je pozvala građane da se na sajtovima lokalnih organizacija za transfuziju informišu o tome gde mogu da daju krv.

Rodić je građanima koji su zdravi, a do sada nisu davali krv sugerisala da razmisle o tome naglašavajući da "od dobre volje zdravih, starosti između 18 i 65 godina, zavise životi onih kojima je krv neophodna". (kraj) vip/bdb/mk

Share: