Preminuo Marko Vešović

12:59 18. 08. 2023. FoNet | Vera Barišić

SARAJEVO - Bosanskohercegovački i crnogorski književnik Marko Vešović preminuo je u Sarajevu u 78. godini, preneo je danas Klix.ba.

Veliki dio Vešovićevog života bio je vezan upravo za Sarajevo. Posle završene gimnazije u Bijelom Polju, Vešović je upisao Filozofski fakultet u Sarajevu, a nakon toga i postdiplomske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Tokom 1976. godine Vešović je izabran i za asistenta na Filozofskom fakultetu gde je radio sve do 1986. godine nakon čega se počinje baviti i uredničkim poslom u izdavačkoj kući "Veselin Masleša".

Period rata je proveo u Sarajevu, te je opisan kao jedan od najpriznatijih hroničara života građana Sarajeva pod opsadom. Upravo iz tog perioda izdvaja se i knjiga "Poljska konjica" koja govorio o granatiranju glavnog grada BiH i svim ratnim strahotama koje su građani proživljavali, navodi Kliks.

Pored "Poljske konjice", Vešović se izdvaja i po delima "Nedjelja", "Osmatračnica", "Rodonačelnik", "Četvrti genije", "Smrt je majstor iz Srbije", "Kralj i olupina".

Nakon rata pisao je kolumne za brojne medije.

Objavio je više od 30 knjiga poezije i proze, pesničkih prevoda, esejistike i polemika.

Vešović će biti sahranjen u Sarajevu u ponedeljak, 21. avgusta. (kraj) vbr/dj

Share: