Protesti u Kruševcu, Užicu

22:40 24. 08. 2023. FoNet | Vera Barišić

KRUŠEVAC - Novi protesti "Srbija protiv nasilja" održani su danas u Kruševcu, Užicu i Valjevu, preneli su mediji.

Građani Kruševca okupili su se osmi put na Trgu glumaca, odakle su poručili da nikada neće odustati i da nije važno koliko ljudi ima na ulici, već da je važno da se i dalje protestuje, te da ne treba nikada odustati zbog dece, zbog Srbije, prenosi RTS.

Profesorka Duška Milosavljević rekla je da je današnje okupljanje u znaku pravde, upitavši kako je moguće da je pravda na odmoru. Ona je navela primer Ustavnog sud koji trenutno ne radi jer su sudije na odmoru.

Na skupu je govorio i predstavnik Odreda slobode iz pokreta "Ćale" iz Beograda Petar Đurić, koji je pružio podršku građanima Kruševca i cele Srbije u borbi sa mafijom.

Učesnici protesta prošetali su do glavnog gradskog trga u Kruševcu, suda i trga Kosturnica.

U Užicu je održan 14. protest "Užice protiv nasilja" sa koga je učiteljica iz Užica koja radi u Osnovnoj školi "Dimitrije Tucović" u Čajetini Zorica Đorđević poručila da je "prosveta zgažena i ponižena i da ceo sistem mora da se menja hitno i iz korena", preneo je list Danas.

Navodeći da se građani okupljaju na protestima "zato što u Srbiji ništa ne funkcioniše", ona je dodala da bi trebalo da budu uporni u svojim zahtevima, a potom, aludirajući na aktuelnu vlast, poručila da "ničija nije gorela do zore".

Za prošlu školsku godinu je rekla da će "crnim slovima biti upisana u istoriji Srbije, da je brzopleto prekinuta dve sedmice pre kraja", dodavši da "nova školska godina počinje za sedam dana, a stanje u prosveti je katastrofalno".

Umesto traženog povećanja broja psihologa i pedagoga u školama, dobili smo dopis sa smernicama rada, koji ni nama, prosvetnim radnicima, nije jasan, rekla je Đorđević i dodala da problem neće biti rešen kada se škole napune policajcima

Nakon njenog obraćanja ispred užičke skupštine, okupljeni su formirali kolonu i prošetali centrom grada, povremeno blokirajući saobraćaj.

U Valjevu je održan 11. protest "Valjevo protiv nasilja", a pre protestne šetnje, nezadovoljnim Valjevcima se obratio i sa njima razgovarao profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić, piše RTS.

Istakao je da je važno da se ovom režimu "ugledaju leđa", ali da stranke koje organizuju proteste ne mogu da ih radikalizuju jer nemaju širu podrušku različitih slojeva društva. Zato je, kaže, važno osvajati poverenje radnika, rudara i seljaka.

Poručio je da je solidarnost važna i da, kada neko postane progonjen, posebno u lokalnoj sredini, ostali treba da ga podrže, navodeći kao primer slučaj suspendovane policajke Katarine Petrović. (kraj) vbr/mk

Share: