Blokada na Gazeli još traje

21:04 26. 08. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Blokada auto-puta na mostu Gazela u Beogradu, u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koja je počela danas u 14 časova, ušla je u osmi sat i protiče bez incidenata, a prema ranijim najavam trajaće do 22 sata.

Zahtev tog saveza je da se razmatra narodna inicijativa kojom bi se van snage stavile izmene Zakona o planiranju i izgradnji, jer će one omogućiti "otimanje privatne svojine".

Nebojša Petković iz SEOS i Udruženja "Ne damo Jadar" rekao je da, prema tom zakonu vlasnik zemljišta nema nikakva prava, nije stranka u postupku.

Lider Ekološkog ustanka i poslanik opozicionog bloka "Moramo - Zajedno" u Skupštini Srbije Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je za Radio Slobodna Evropa da organizacije okupljene u SEOS neće odustati od svojih zahteva.

"Najspornije odredbe zakona se odnose na konverziju koja je ukinuta, znači nema više naknade za građevinsko zemljište", naveo je Jovanović.

Na pitanje šta očekuje od današnjeg protesta, Jovanović je rekao: "Nemam očekivanja, imam samo poruku - više aktivizma, manje politike."

Skup ptotiče bez inicdenata, najavljeno je da će blokada trajati večeres do 22 časa. (kraj) vip/mk

Share: