Ekstremizam kao svakodnevica

18:32 02. 09. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka savetovališta koja pomažu žrtvama desničarskog, rasističkog i antisemitskog nasilja dobiće u subotu Nagradu za ljudska prava Fondacije Pro azil.

Priznanje je znak solidarnosti sa žrtvama desničarskog nasilja i podrška demokratskom civilnom društvu, saopštila je fondacija u petak. To posebno važi u vremenima kada ljudi u Nemačkoj, kako se navodi, svakodnevno trpe napade iz rasističkih, desničarskih i antisemitskih, a sve više i anti-LGBTQ pobuda.

U ime Udruženja savetovališta VBRG priznanje će primiti Ibrahim Arslan, Hajke Klefner (Heike Kleffner) i Sultana Sediki.

"Živimo u vremenu kada ljudska prava više nisu nešto što se podrazumeva", rekla je Halima Gutale, predsednica saveta Fondacije Pro azil.

Ako se demokratske partije sada ne angažuju javno, odlučno i nedvosmisleno, za pravo na azil i na ostanak žrtava rasističkog nasilja, onda će se rasuti temelj naše demokratije – a to je ljudsko dostojanstvo, rekla je Gutale.  

Hajke Klefner, saosnivač i od 2018. direktorka VBRG, upozorila je da nekažnjivost u mnogim slučajevima rasističkih, desničarskih i antisemitskih napada obeshrabruje žrtve, a osnažuje učinioce.  

Sultana Sediki, koja je sa roditeljima kao dete pobegla iz Avganistana i već 10 godina živi u Tiringenu, rekla je da su se rasistički napadi na decu i mlade za godinu dana udvostručili i snažno utiču na svakodnevicu porodica.

Porodice "suviše često imaju osećaj da su ih institucije pravne države ostavile na cedilu", rekla je Sediki.

Oni koji su preživeli rasističke napade su krunski svedoci, a ne statisti, naglasio je Ibrahim Arslan, koji je kao dete preživeo napad rasista podmetanjem požara 1992. u Melnu. Perspektiva preživelih mora da bude glavna u kulturi sećanja, rekao je Arslan. (kraj) dep/mk

Share: