Sumnje i posle 22 godine

14:42 08. 09. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Teroristički napad 11. septembra 2001. sa skoro 3.000 žrtava kada su otmičari Al Kaide srušili putničke avione u kule bliznakinje u Njujorku , Pentagonu i polje u Pensilvaniji bio je najsmrtonosniji u istoriji na tlu SAD i promenio sve - od bezbednosti na aerodromima do širenja vesti, dezinformacija i pretnji terorizmom, piše portal Demostat.

Uprkos svim dobijenim informacijama, 22 godine kasnije u Sjedinjenim Državama i dalje postoje teorije zavere o tome ko stoji iza terorističkih napada, da li je ubijen vođa Osama Bin Laden, ali i da li je Amerika sama izvršila napade da bi započela rat na Bliskom istoku u pokušaju da popuni svoje rezerve nafte, navodi portal.

S druge strane, neki svetski mediji i dalje pišu da se istina o napadima i dalje krije među teorijama zavere, mitovima, lažnim vestima, ali i manipulativnim sadržajima, koji za mnoge, a posebno za rodbinu poginulih u strašnom događaju , bolno je i danas zbog činjenice da su uvereni da se mnogi podaci američke države kriju od javnosti iz za sada nepoznatih razloga.

Istovremeno, interesantno je da i nakon više od dve decenije nakon kobnog dana 11. septembra 2001. godine , takozvani "rat protiv terorizma" mnogima ostaje neshvatljiv, iako su Sjedinjene Države zajedno sa svojim saveznicima postigle važne pobede, i niz promena. Talibanski pokret u Avganistanu, koji je zbačen 2001. godine u zajedničkoj misiji Sjedinjenih Država i sadašnje avganistanske vlade, ponovo je pobunjenik.

U Iraku, nakon invazije koju su predvodile SAD 2003. godine koja je zbacila Sadama Huseina sa vlasti i građanski rat koji je pretio da rasparča zemlju, sada slabi. Ali stabilna vlada i bezbednost za sve građane i dalje ostaju daleki ciljevi kojima zemlja teži .

U samoj Americi, osećaj olakšanja što je zemlja prošla dve decenije a da nije bila meta velikog terorističkog napada izgleda da se meša sa razočaranjem u ekonomske, političke i individualne cene globalnog rata protiv misterioznog neprijatelja, pandemije i sada događaji u Ukrajini.

Dodatna zanimljivost je da su i posle toliko godina u svetu i dalje aktuelni zagovornici teza i mitova. Tokom godina, glavne svetske medijske kuće su objavljivale priče, filmove, pa čak i listu mitova i laži koje su promovisane o napadima u Sjedinjenim Državama.

Danas mnogi kažu da ako pogledate snimak udara, videćete da su zgrade srušene, a za to nije potrebno koristiti veliku količinu eksploziva, već postaviti eksploziv na prava mesta. Dakle, veruje se da je neko imao dosta pristupa obema zgradama i mnogo vremena da to uradi. Ali ova teorija postavlja pitanje: zašto su bili potrebni avioni?

Istragama je utvrđeno da je bilo jasno da su konstrukcije zgrada oslabljene od požara izazvanog avionima i pale su usled urušavanja poda. Uprkos tome, ljudi odbijaju da veruju u tu verziju. (kraj) vip/dj

Share: