Centar za decu i mlade

09:13 14. 09. 2023. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - Grad Beograd će osnovati dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju u kojem će korisnici boraviti tokom dana, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Skupštine Beograda.

Taj centar će  se odnositi na decu  koja su u sukobu sa zakonom, roditeljima, školom ili zajednicom navodi se u saopštenju inicijatora za osnivanje centra i dodaje da će rad ove ustanove  u celosti finansirati grad.

Korisnici ove usluge su deca i mladi uzrasta od 7 do 18 godina koji manifestuju probleme u ponašanju,  koji se upućuju  u dnevni boravak po proceni  Centra za socijalni rad, a po preporuci  škole ili roditelja ili po odluci suda i tužilaštva.

Programi su  standardizovanii  sprovode ih specijalni pedagozi, psiholozi i socijalni radnici.

Tragični događaji iz maja ove godine upravo su pokazali važnost tretmana dece do 14 godina jer naša zajednica nema programe za tretman ove ciljne grupe, a upravo sa njima treba najintezivnije raditi kako bi se prevenirali problemi i sprečila njihova eskalacija.    

Inicijativu su podržale sve relevantne institucije, od Gradskog centra za socijalni rad, do Višeg suda u Beogradu odeljenja za maloletnike, Višeg tužilaštva, Društva psihologa Srbije, kao i resorna ministarstva.(kraj) bdr

Share: