Društvo

IN MEMORIAM

Preminuo Jagoš Marković

22. 09. 2023. 19:23 | FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u Srbiji i regionu Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini, saopštilo je Narodno pozorište, čiji je bio član.

Marković, autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova i koji je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao pozorišna čuda nabijena energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama, rođen je 1966. godine u Podgorici.

Režiju je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1987. godine, u klasi Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni član postao 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike - „Učene žene“, „Hasanaginicu“, „Gospođu ministarku“, „Pokondirenu tikvu“, „Dr“, „Antigonu“, „Ožalošćenu porodicu“, „Magbeta“, „Urnebesnu tragediju“, kao i opere „Pepeljuga“ i „Figarova ženidba“.

Njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima. Predstave u njegovoj režiji protkane su jakim emocijama, koje su dočarane uzbudljivom i glasnom muzikom i scenskim efektima koji se dugo pamte.

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu Marković je režirao više od 50 predstava, a u čuvenom švedskom Kraljevskim pozorištu „Dramaten“, povodom jubileja tog teatra, režirao je 2008. godine Strinbergovu „Kraljicu Kristinu”.

Posle raspada Jugoslavije bio je prvi srpski reditelj koji je 2014. godine radio na Dubrovačkim ljetnim igrama predstavu „Romeo i Julija“.

Dobitnik je više od 50 strukovnih, festivalskih i državnih nagrada, među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada , Nagrada „Mića Popović“, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ i „Ardalion“.

Datum, vreme i mesto sahrane Jagoša Markovića biće naknadno saopšteni. (kraj) is/mk

Share: