Erazmus+ za Železničku školu

12:07 26. 09. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Železničkoj tehničkoj školi iz Beograda odobren je projekat mobilnosti u oblasti stručnog obrazovanja i obuka "Nova znanja za novo doba železnice" u okviru programa Erazmus+, jednog od najvećih iz palete programa Evropske unije koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta.

Projekat je odobren na osnovu prvog prošlogodišnjeg poziva za sprovođenje programa mobilnosti u okviru Erazmusa+, a realizovan je radi unapređivanja kompetencija nastavnika za realizaciju praktične nastave i unapređivanja kapaciteta škole za realizaciju nastave po dualnom modelu obrazovanja, koja Železničku tehničku školu očekuje od naredne školske godine, rekla je FoNetu profesorka ove škole i koordinatorka projekta Višnja Minčev.

Prva mobilnost nastavnika stručnih predmeta u okviru projekta realizovana je u Berlinu, na kursu "Stručno obrazovanje i obuke: nemački sistem“.

To je bila prilika da se nastvanici upoznaju sa načinom fukcionisanja dualnog sistema obrazovanja u Nemačkoj, posebno u pogledu saradnje između škola i kompanija koje učestvuju u praktičnom delu nastave, a diskutovalo se i o prednostima i nedostacima tog oblika obrazovanja i njegove primenjivosti u ostalim obrazovnim sistemima u zemljama učesnika kursa, rekla je Višnja Minčev.

Deo kursa bila je poseta dvema srednjim stručnim školama u Berlinu, tokom kojih su nastavnici mogli da vide kako u praksi izgleda realizacija nemačkog modela dualnog obrazovanja i i srednjeg stručnog obrazovanja u celini.

U razgovoru sa direktorima, nastavnicima i učenicima o načinu funkcionisanja dualnog sistema u njihovim školama, a učenici su istakli da "učenjem kroz rad u kompanijama na mnogo lakši i zanimljiviji način usvajaju nove sadržaje i praktične veštine jer mogu praktično da primene znanja koja su stekli u školi, navela je Minčev.

Druga mobilnost nastavnika u okviru projekta organizovana je posetom Turskoj i učešćem u aktivnostima posmatranja na radnom mestu u srednjoj stručnoj školi, gde su se upoznali sa sistemom dualnog obrazovanja u toj zemlji i programima stručnih predmeta.

Za učesnike mobilnosti organizovane su i posete kompanijama sa kojima škola sarađuje gde su, osim proizvodnih pogona, posetili i prostor za obuku nastavnika i instruktora za rad sa učenicima u okviru učenja kroz rad.

"U Železničkoj tehničkoj školi smo uvereni da će rezultati projekta doprineti ne samo unapređivanju kvaliteta praktične nastave i podizanju kapaciteta škole za predstojeće izazove, već i internacionalizaciji škole, čemu smo su posvećeni kroz različite projekte i inicijative", rekla je Višnja Minčev za FoNet. (kraj) vip/mk

Share: