Ozbiljno o litijumu

08:57 29. 09. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Akademik i geolog Vladica Cvetković upozorio je, komentarišući mogućnost iskopavanja rude litijuma u Srbiji, da se svaki deo procesa mora izvoditi uz poštovanje ekoloških standarda i da takvo pitanje treba ozbiljno razmatrati, što znači i proračunavanje koristi i štete, a to nije odluka koja se donosi za jedno popodne.

"Ako postoji šansa da se ruda prerađuje na mestu gde se i iskopava, to nam je naravno, bolje nego da se ona iznosi 'napolje' jer to znači i nova radna mesta. Ali, svaki deo procesa mora da se izvodi uz poštovanje ekoloških standarda. Takvo pitanje treba ozbiljno razmatrati, što znači i proračunavanje koristi i štete, to nije odluka koja se donosi za jedno popodne, već se mora uraditi i Studija uticaja (na životnu sredinu), mora se videti i stanje na tržištu, i moraju se voditi logični razgovori", rekao je Cvetković u emisiji “Pola sata Demostata”.

Cvetković, koji je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i redovni profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, ističe da je na skupu organizovanom u SANU pod nazivom “Projekat Jadar - šta je poznato”, čuo neke “potpuno kontradiktorne stvari za koje ne moram ni da bude stručan da bih uvideo kontradiktornost”. (kraj) vip/dj

Share: