Spomenik Tomi Zdravkoviću

13:49 02. 10. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Spomenik pevaču Tomi Zdravkoviću danas su u beogradskoj Skadarskoj ulici otkrili članovi porodice zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem i predsednikom Socijaldemokratske partije Srbije Rasimom Ljajićem, koji je pokrenuo inicijativu za postavljanje spomenika.

Šapić je na ceremoniji otkrivanja spomenika rekao da bi od danas ulica koju svi znamo kao Skadarlija mogla da počne da živi kao Tomina ulica.

"Toma je simbol jednog vremena, kulture srpskog naroda i naše duše koja se često ogleda upravo u Skadarliji", izjavio je Šapić.

Prema njegovim rečima, otkrivanje spomenika Zdravkoviću je važan događaj za muziku, duh srpskog naroda koji je izlazio kroz umetnost koju je Toma na sebi svojstven način uspeo da plasira.

"Neka nam je svima srećan ovaj važan momenat, da još dugo živi sećanje na Tomu", kazao je Šapić.

Ljajić je istakao da je otkriven spomenik velikom umetniku, kompozitoru, tekstopiscu, pa tek onda pevaču.

"Toma je bio neprevaziđen. Ovo je spomenik subkulturi tog vremena koju je Toma obeležio. Bio je svestan svojih mana, poroka, a u jednom intervjuu je rekao kako bi, kada bi sve počeo ispočetka, radio drugačije. Ovo je spomenik svim Dankama, Ljiljanama, svim kafanama. Ovo je spomenik Tominim pesmama, Tominom vremenu i Tomi Zdravkoviću kao čoveku" naglasio je Ljajić.

On je zahvalio svim građanima koji su potpisali peticiju za podizanje spomenika Zdravkoviću, vajarki Katarini Tripković koja je konstruisala spomenik i svim organizacijama koje su učestvovale u tom projektu. (kraj) vbr/sv/dj

Share: