Antisemitizam u porastu

21:05 13. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - U nemačkim školama se pojavio novi oblik antisemitizma, ocenjuje nacionalni Centralni savet Jevreja. "Otvoreni antisemitizam u školama nam, nažalost, nije iznenađenje", izjavio je portparol na upit agencije dpa.

"Problem antisemitizma nije nov, ali podrška terorizmu Hamasa u Izraelu otkriva novu dimenziju mržnje prema Jevrejima u nemačkim školama koja nas šokira," rekao je portparol u petak.

Centralni savet je krovna organizacija jevrejskih zajednica u Nemačkoj.

Portparol je podsetio na inicijative Saveta protiv antisemitizma u školama, navodeći, na primer, da su volonteri projekta Upoznaj Jevreja u školama retko nailazili na neprijateljski stav. Projekat je nastojao da predstavi Jevreje nejevrejskim učenicima.

"Često su upravo muslimanski učenici posle tih susreta odlazili kući iznenađeni, prepoznajući mnoge sličnosti između naših vera," naveo je portparol.

"Uznemirava, međutim, što je jedna škola u Donjoj Saksoniji otkazala termin planiran za iduću sedmicu zbog antiizraelskog i antisemitskog raspoloženja koje je među učenicima toliko uzavrelo da incidenti nisu mogli biti isključeni," nastavio je predstavnik Saveta.

"To je sramota, mada duboka analiza efekta Hamasovog terora u kontekstu susreta i okviru projekta Upoznaj Jevreja tek predstoji," dodao je, najavljujući da se "projekat svakako nastavlja."

Centralni savet vodi i druge projekte suzbijanja mržnje prema Jevrejima i uključen je u više radnih grupa konferencije pokrajinskih ministara obrazovanja i kulture, a sarađuje i sa drugim partnerima.

Cilj je definisanje obraznovnog i kulturnog odgovora antisemitskim narativima sa kojima se mladi susreću, kod kuće i na društvenim mrežama, rekao je portparol. (kraj) dep/mk

Share: