Brisanje spornih članova?

16:46 17. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Sporni stavovi u članovu 122 Nacrta Zakona o elektronskim medijima, koji su predviđali da će REM određivati cenu koju će kablovski operatori plaćati za redistribuciju programa nacionalnih televizija, ako strane ne mogu da se dogovore, biće obrisani iz završne verzije dokumenta, nezvanično saznaje N1.

Prema saznanjima N1, to je dogovoreno danas na sastanku koji je inicirala Misija OEBS sa predstavnicima Ministarstva informisanja i novinarskih i medijskih udruženja.

Naknadno dodati stav u članu 112, prema kojem je trebalo da se na prva dva mesta nalaze programi javnih servisa, a potom nacionalne televizije Pink, Hepi, B92 i Prva, takođe bi trebalo da bude izmenjen na zahtev medijskih udruženja.

Utvrđeno je, kako saznaje N1, da će operatori na kanalu 0 imati servisne informacije, na broju 1 javni servis, a da je posle raspored na izboru operatora.

Sastanak je, međutim, i dalje u toku i čekaju se zvanične izjave učesnika posle konsultacija.

Rasprava o predlogu Zakona o javnim informisanju je završena, a i dalje se razgovara o nacrtu Zakona o elektronskim medijima, navodi N1 i podvlači da je reč o nezvaničnim dogovorima, a da li će oni zvanično biti i usvojeni znaće se kada se zakoni usvoje na sednici Vlade Srbije i u Skupštini Srbije.

Posle završene javne rasprave o medijskim zakonima i neposredno pred njihovo usvajanje vlada je dodala odredbe u član 122 po kojima su svi kablovski operatori obavezni da u svojoj ponudi, pored javnog servisa, imaju i programe privatnih televizija sa nacionalnim frekvencijama i da im plaćaju po ceni koju će određivati REM, bez mogućnosti da ih ukinu.

U izmenama Zakona koji su du dodate preko noći i mimo znanja članove Radne grupe bio je predviđen i obavezan raspored koji podrazumeva da prva dva mesta moraju biti rezervisana za kanale javnog servisa, a da na narednim pozicijama moraju biti nacionalne televizije Pink, Prva, B92 i Hepi. (kraj) is/ivt/mk

Share: