Broj poginulih ne pada

19:29 19. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Poginulih u saobraćaju je prošle godine u Evropskoj uniji posle pandemijskog zatišja ponovo bilo više. Plan Evropske unije da do kraja decenije određenim tempom redukuje smrtnost na putevima sada je pod velikim znakom pitanja.

Prema podacima Eurostata 2022. na drumovima EU smrtno je stradalo 20.500 ljudi, četiri odsto više nego prethodne godine, saopštila je u četvrtak Evropska komisija.

U prvoj polovini ove godine je, prema procenama, poginulo nešto malo manje ljudi nego u odgovarajućem razdoblju prošle godine, ali precizne brojke još su nedostupne.

Poginulih u saobraćajnim nesrećama 2022. bilo je više i u Nemačkoj, posle rekordno malog broja iz prethodne godine, kada je pandemija ograničila drumski saobraćaj.

Prošle godine u Nemačkoj poginulo je 2.782 ljudi, devet odsto više nego 2021. Nemački drumovi, međutim, brže postaju bezbedniji nego u većini drugih država EU.

Stopa smrtnih slučajeva u saobraćaju bila je manja samo u Danskoj, Irskoj i Švedskoj. Eurostat za ovu godinu prognozira broj žrtava približnan onom iz 2022.

Evropska komisija navodi da je sa devet odsto manje poginulih 2022. trend silazan, ali i da se broj žrtava ne smanjuje prema planu iz 2018. Tada je EU zacrtala da do 2030. prepolovi broj poginulih.

Najveći napredak u tome za sada ostvaruju su Litvanija i Poljska, sa padom od 30 odsto između 2019. i 2022. Poljska je, međutim, po crnom bilansu nadalje iznad evropskog proseka.

U Irskoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Slovačkoj i Švedskoj brojevi su u protekle tri godine ostali isti, ili su čak i porasli. (kraj) dep/mk

Share: