Istraga napada na sinagogu

19:40 19. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Glavno tužilaštvo Berlina pokrenulo je istragu napada na sinagogu u glavnom gradu Nemačke. Mada sama sinagoga sticajem okolnosti nije oštećena u napadu, tužilaštvo je istragu pokrenulo zbog eskalirajuće prirode samog dela.

Tužilaštvo je u saopštenju u četvrtak ukazalo na zapaljiv politički kontekst sukoba na Bliskom istoku i propalestinskih demonstracija u samoj Nemačkoj. Atmosferu karakterišu jačajući antisemitizam i nasilje protiv policije.

Istraga se vodi protiv za sada nepoznatih osoba zbog pokušaja teškog podmetanja požara. Prema dosadašnjim saznanjima, dvoje maskiranih napasdača bacilo je molotovljeve koktele ka sinagogi Kahal Adas jisroel (Adass) u opštini Berlin-Centar.

Flaše sa zapaljivom tečnošću pale su na trotoar nedaleko od sinagoge. Jedan molotovljev koktel policija je uspela blagovremeno da ugasi.

Policijsko obezbeđenje je bilo kod zgrade, ali nije moglo da spreči napad, niti da uhapsi izgrednike. Na istoj adresi je više jevrejskih ustanova, uključujući versku školu i sinagogu.

Posle napada, komšiluk je organizovao "stražu protiv antisemitizma" kojoj se priključilo 50-60 ljudi.

Kancelar Olaf Šolc (Scholz) je posle napada najavio snažnije mere bezbednosti. "Sasvim je jasno da ne tolerišemo, niti ćemo tolerisati napade na jevrejske ustanove", rekao je Šolc u sredu u Kairu.

Neprihvaljtivi su i nasilni događaji i antisemitske parole, rekao je kancelar aludirajući na nerede u Nemačkoj od početka novog sukoba na Bliskom istoku.

Gradonačelnik Berlina Kaj Vegner (Kai Wegner) je napad na sinagoge opisao kao "napad na sve nas".

Centralni savet Jevreja u Nemačkoj je incident opisao kao "teroristički napad" i doveo ga u vezu sa eskalacijom na Bliskom istoku. "Reči postaju dela. Hamasova idelogija uništenja svega što je jevrejsko deluje i u Nemačkoj", upozorio je Savet.

U celoj Nemačkoj se od terorističkog napada Hamasa na Izrael povećao broj antisemitskih izgreda. Samo u Berlinu policija je registrovala više od 360 krivičnih dela povezanih sa ratom u Gazi. U 121 slučaju radi se o delima sa elementima nasilja.

Pored toga, od 7. oktobra je zabeleženo 1.110 krivičnih dela oštećenja tuđe imovine.

U Berlinu su od terorističkog napada učestale demonstracije Palestinaca i njihovih simpatizera, a na nekim je bilo i uzvika izraza podrške Hamasu.

Strahujući od ekstremističkih incidenata, policija je brojne demonstracije zabranila, ali su se u berlinskoj opštini Nojkeln skoro svako veče pristalice Palestinaca okupljale na ulicama, a u više navrata je bilo i nasilnih izgreda. (kraj) dep/mk

Share: