Deca predugo pred ekranom

19:01 20. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Telefon, tablet ili kompjuter - deca u Nemačkoj previše vremena provode pred ekranom. Roditelji to priznaju, navode da ih zbog toga muči savest, ali pokušavaju i da prikriju stvarno vreme u kojem im se deca "druže" s digitalnim medijima.

Grižu savesti često ili ponekad zbog prepuštanja dece virtuelnom svetu oseća 61 odsto roditelja koji su učestvovali u anketi zdravstvenog osiguranja Pronova BKK.

Nešto manje, 59 odsto, strahuje da deci dopušta da predugo ili previše često budu uz svoje digitalne ljubimce, pišu novine medijske grupe Funke.

Više od polovine je priznalo da su suviše retko sa decom da mogu da ih kontrolišu. Čak 52 odsto je reklo da oseća krivicu, jer često ili ponekad dozvoljavaju svojoj deci da koriste digitalne medije samo "da ih smire".

Istraživanje je bilo u julu i obuhvatilo 1.000 ljudi u Nemačkoj od 18 i više godina sa najmanje jednim maloletnim detetom.

Deca i tinejdžeri od 10 i više godina, navode roditelji, najviše slobodnog vremena provode sa elektronskim uređajima.

Tinejdžeri između 14 i 17 godina provode i do 15 sati nedeljno pred ekranima – dok nešto manje od devet sati izdvajaju za, na primer, sport.

Ankete među decom pokazuju da stvari zapravo stoje još gore.

Roditelji su skloni da u svojim odgovorima navedu kraće vreme od onog koje deca stvarno provode pred ekranom, rekao je socijalni pedagog Klemens Bajzel. (kraj) dep/mk

Share: