Izjava saučešća Jerusalimu

21:58 20. 10. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas saučešće patrijarhu Jerusalima i sve Palestine Teofilu III povodom napada na manastir Svetog Porfirija u Gazi, jednom od najstarijih pravoslavnih hramova u svetu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

"Jedna drugu sustižu vesti o tragediji koja pogađa Svetu Zemlju, u kojoj, nažalost, stradaju nevini ljudi svih vera, a ratni požar nezaustavljivo guta kulturno nasleđe staro vekovima", navodi se u izjavi saučešća.

Poglavar SPC је naglasioi da je sa nevericom i tugom primio vest o tragediji u kojoj su u manastiru Svetog Porfirija u Gazi, "biseru hrišćanske kulture", pod udarima avionskih bombi stradali pravoslavni hrišćani u nepovratno nestalo versko i kulturno blago pravoslavnog i sveg civilizovanog sveta.

"Uveravamo Vas da su molitve naše svete Srpske pravoslavne crkve uz Vas, Vaš svešteni klir i verni narod. Veoma saosećamo sa Vama i zbog toga što smo i mi ne tako davno iskusili tragediju rata, stradanja nevinih i uništavanja svetih hramova u kojima su se stolećima molili naši preci", naglasio je Porfirije.

Prema njegovim rečima, danas se svi pravoslavni Srbi mole Bogu da "duše naše stradale braće i sestara nastani u nezalaznom Carstvu svome, ali i za sve nevine žrtve u Izraelu i Palestini". (kraj) vip/kt

Share: