Država poništava tržište

19:12 22. 10. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas poslanike Skupštine Srbije da iz Predloga Zakona o javnom informisanju i medijima izmene članove 39. i 41. tako da ostanu isti kao u važećem Zakonu o javnom informisanju i time omoguće da Srbija dobije osnovni medijski zakon koji su podržala sva relevantna i reprezentativna udruženja.

Taj zakon je, kako u saopštenju navodi NUNS, u potpunosti usklađen sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025.

Sporni članovi Predloga Zakona o javnom informisanju i medijima (ZJIM) legalizuju povratak državnog vlasništva u medije, što je u suprotnosti sa ciljevima i merama Medijske strategije, i sprečavaju stvaranje funkcionalnog, održivog i fer medijskog tržišta zaštićenog od političkog uticaja.

Međutim, dva sporna člana od kojih vlast nije htela da odustane, poništavaju mnoga dobra rešenja i unapređenja koji novi medijski zakoni donose i mogu da budu pogubni za medijsko tržište i slobodu izražavanja, ističe NUNS.

Udruženje naglašava da je "od prve naznake povratka državnog vlasništva u medije, Koalicija za slobodu medija, čiji je NUNS član, oštro i beskompromisno kritikovala tu nameru vlasti i pozivala je da ostane privržena merama i ciljevima iz Medijske strategije, usvojene na sednici Vladi Srbije u januaru 2020. godine. (kraj) vip/bdr

Share: