Državno oglašavanje u medijima

10:55 23. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nepravedna preraspodela državnog novca za oglašavanje biće još jedna posledica novog zakona o javnom informisanju i mediijma, ukoliko akt koji je prošle nedelje prihvatila Vlada Srbije bude usvojen i u parlamentu, piše danas Demostat.

(kraj) defPredlog zakona o javnom informisanju i medijima predviđa mogućnost da Telekom može da bude osnivač ili vlasnik medija u Srbiji, čime će se država i formalno vratiti u vlašništvo u medijima, a Telekom dobiti priliku da postane dominantan akter i na medijskom tržištu.

Telekom je i jedan od najuticajnijih i najvećih oglašivača sa ogromnim budžetom, koji će usmeravati ka svojim ili bliskim medijima, dok će oni koji su nepodobni, odnosno kritički orijentisani prema vlastima, ostati bez prihoda.

To je put ka ukidanju ionako krhkog medijskog pluralizma. Tako će zbog nedostatka regulative o raspodeli državnog novca za oglašavanje, mnogi mediji doći u opasnost da posle određenog vremena budu primorani da se "prodaju” ili zatvore vrata, upozorava Demostat. (kraj) def/dj

Share: