AI sve zastupljenija

13:27 07. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Generator teksta ChatGPT je startovao pre oko godinu dana i izazvao svetsku senzaciju sposobnošću da generiše tekst i uči. Sada ga redovno koristi većina mladih, pokazuje anketa Jugava (YouGov).

Naime, više od dve trećine, odnosno 68 odsto učenika, praktikanata i studenata ChatGPT, Guglov Bard ili slične alatke veštačke inteligencije (AI) koristi pri učenju i izradi domaćih zadataka.

Od toga, navodi se u istraživanju koje su naručili kompanija za telekomunikacije congstar i preduzeće share, 11 odsto alatke AI koristi redovno, 32 odsto povremeno, a 25 odsto retko.

Da ih još nije koristilo reklo je 29 odsto ispitanika.

Pritom, korisnici te alatke svesno upotrebljavaju za izradu domaćih zadataka ili studentskih radova, vidi se iz rezultata istraživanja u koje je agencija dpa imala uvid.

Jugav je za istraživanje izmneđu 25. septembra i 4. oktobra anketirao 702 osobe iz starosne grupe 16-26 godina koje su u nekom obrazovnom programu.

ChatGPT je razvio kalifornijski startap OpenAI. Alatka je besplatno dostupna od novembra prošle godine i sada ima već više od 100 miliona korisnika.

U međuvremenu se razvila živa rasprava o dugoročnim efektima alatki AI na obrazovanje. (kraj) dep/mk

Share: