Bliski Istok i pirotehnika

22:17 09. 11. 2023. FoNet | desk

BEOGRAD - Nemački političari i policija strahuju da pojačana napetost u zemlji zbog bliskoistočnog sukoba, uz slobodnu prodaju pirotehnike za Novogodišnju noć može da ugrozi bezbednost u zemlji, javlja DPA.

"Stanje se bez sumnje pogoršalo od Hamasovog napada na Izrael," rekao je portparol opozicionog demohrišćanskog bloka (CDU/CSU) Aleksander Trom.

"Moramo da učinimo sve što možemo da osiguramo bezbednost građana i javni red u novogodišnjoj noći, kao i svakog drugog dana", rekao je Trom za izdanja Bavarske medijske grupacije (Mediagruppe Bayern) od četvrtka.

On je ipak isključiuje opštu zabranu vatrometa i petardi, dozvoljenih i uobičajenih u Nemačkoj u Novogodišnjoj noći. "To je deo naše tradicije", rekao je.

Sa druge strane, predsednik policijskog sindikata Johen Kopelke (Jochen) insistira na zabrani.

"Na fudbalskim utakmicama, skupovima, za Noć veštica, pa čak i u svakodnevnim operacijama, meta smo planiranih napada pirotehnikom i eksplozivnim napravama ručne izrade. U Novogodišnjoj noći ponovo očekujemo napade i povrede", rekao je.

Za doček ove godine, posebno u pojedinim berlinskim četvrtima, ali i u drugim velikim gradovima, napadači su policiju i vatrogasce gađali pirotehnikom.

Stručnjak za bezbednost iz partije Zelenih Marsel Emerih (Marcel Emmerich) ocenjuje da odluku o eventualnoj zabrani ili ograničavanju pirotehnike treba da donose opštine.

One najbolje poznaju stanje i trebalo bi da dobiju šira ovlašćenja za odluku o lokalnom ograničavanju, pa i zabrane pirotehnike, rekao je.

Protiv zabrane se izjasnio i portparol liberalne FDP, uz primedbu da "nekoga ko ciljano napada vatrogasce i policiju ni zabrana vatrometa neće sprečiti". (kraj) dep/mk

Share: