Vratiti spomen-ploču

10:45 17. 11. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Više stručnjaka i predavača na domaćim i stranim univerzitetima uputilo je danas protestno pismo ambasadama Francuske i Nemačke u Beogradu i Prištini i ministarstvima spoljnih tih zemalja u kome se zahteva da se spomenik posvećen srpskim vojnicima, koji je bio na vojničkom groblju u Prištini, momentalno vrati.

Potpisnici pisma apeluju da se spomen-ploča momentalno vrati na njeno prvobitno mesto, bez odlaganja, da se uputi izvinjenje javnosti u Srbiji i potomcima palih vojnika, koji se nalaze i među potpisnicima ovog pisma.

Potpisnici pisma, među kojima su genetičar Miodrag Stojković, vanredni profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić, docent na Univerzitetu u Jorku Slobodan Tomić, istraživač saradnik u Institutu za srpsku kulturu Priština-Leposavić Petar Ristanović, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Milan Krstić i mnogi drugi, naveli su da su "duboko uznemireni vešću da je, na inicijativu ambasade Francuske i Nemačke u Prištini, izmešten spomenik na vojničkom groblju u Prištini posvećen srpskim vojnicima koji su stradali tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata". (kraj) mjj/lč

Ceo tekst dostupan je korisnicma FoNetovog servisa vesti.

Share: