Nastavnici bez diploma

10:41 25. 11. 2023. FoNet | desk

BEOGRAD - Škole u Nemačkoj se zbog nedostatka nastavnika sve više oslanjaju na ljude bez iskustva ili odgovarajućih diploma. Dve trećine direktora škola (66 odsto) sada zapošljava nastavnike koji nisu stekli profesionalnu kvalifikaciju, pokazalo je istraživanje.

Taj udeo je naglo porastao u poslednjih pet godina, prema anketi instituta Forsa u kojoj je učestvovalo više od 1.300 direktora širom Nemačke. Tokom 2018. samo 37 odsto direktora je izjavilo da su angažovali nastavnike bez odgovarajuće kvalifikacije.

Nemačko udruženje za obrazovanje i vaspitanje (VBE) predstavilo je rezultate istraživanja u petak na Kongresu rukovodstava škola u Diseldorfu.

Nedostatak stručnog nastavnog kadra je i dalje najveći problem za 62 odsto direktora, iako manji nego prošle godine, kada se požalilo 69 odsto.

Više od trećine direktora navelo je inkluziju i integraciju kao najveći problem. Svaki četvrti se žalio na mnogo posla i nedostatak vremena.

Polovina je izjavila da najmanje jedno nastavničko mesto u njihovoj školi nije bilo popunjeno na početku ove školske godine.

Za 17 odsto bilo je čak tri i više slobodnih mesta. Prema anketi, nastavnici koji nisu završili uobičajenu stručnu obuku/studije za ovu profesiju rade u svim tipovima škola u Nemačkoj. (kraj) dep/mk

Share: