Osuda rušenja Parohijskog doma

12:32 27. 11. 2023. FoNet | Bojan Bednar

NOVI SAD - Osuđujemo ponašanje novosadskih vlasti, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i člana gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića, jer nisu učinili ništa da spreče planirano rušenje jedne od najstarijih zgrada u Novom Sadu poznate kao Parohijski dom, izgrađene još početkom 19. veka, sapštila je danas organizacija Akcija progresivne Vojvodine.

U saopštenju se navodi da je u Novom Sadu koji je doskora nosio prestižnu titulu evropske prestonice kulture gradska vlast je dopustila rušenje građevine u samom gradskom jezgru, koja se naslanja na spomenike kulture Platoneum i Sabornu crkvu, a i sama predstavlja jednu od malobrojnih građevina koje su preživele bombardovanje Novog Sada 1848. godine.

Dodaje se da je u pitanju je čin bez presedana i u suprotnosti s propisima i standardima i planovima o zaštiti kulturnog nasleđa jer je obrazloženje za odluku o rušenju donela nenadležna ustanova – Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, i to navodno zbog sporadičnih pukotina i naprslina na fasadama zgrade, umesto gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. (kraj) mjj/bdb/dj

Ceo tekst dostupan je korisnicma FoNetovog servisa vesti.

Share: