Beleška o vremenu

15:17 27. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Knjiga  „Srbi koji su zadivili svet“ autora Dragana Miloševića u izdanju Fondacije "Braća Karić" svojevrsno je putovanje   kroz  našu  istoriju,  od  praistorije  do  ovovremenih dana. Kroz  prriče o velikim Srbima  i Srpkinjama,

Velikani  iz ove  knjige, i veliki  broj drugih značajnih Srba, ogroman su i neprocenljivo  vredan  nacionalni  resusrs,  pomoču  koga se  najbrže i  najizvesnije može  probuditi  vera  da  treba i može biti  bolje.

Od Cara Konstantina do Novaka Đokovića i drugih srpskih junaka našeg doba, ćitajući  ovu  knjigu, kao da ovite po  uzbudljivom moru  srpske  istorije.

Stvarajući ovu knjigu autor je pokazao da je hrabar, pravdoljubiv i neprikosnoveni čuvar srpskog identiteta i bogate  srpske kulturne baštine.

Šetajući kroz vremena od Lepenskog Vira, Starčeva i Vinče, preko antike, srednjeg i novog veka do  moderne, Dragan Milošević  otvara  prozore  muzeja  u kojem su i  braća Sokolović, Matija Ban, Milica Tomić Pit Maravić i drugi velikani,  čije nas  je  postojanje  unapredilo i učinilo  bližima svetu.   

Kako  bi preneli svoje  utiske nakon  čitanja  knjige, i o značaju da  se knjiga o znamenitim Srbima  koji su zadivili svet nadje pred čitaocima, na promociji su govorili  Milanka Karić osnivač Fondacije ..Braća  Karič, Žana Živaljević  novinar, prof.dr.Miladin Radisavljević i književnik Veselin Dželetović.

Na kraju prisutnima se obratio i autor, književnik i hroničar  Dragan Milošević, istakavši  koliko mu je bilo važno da napiše  knjigu o znamenitim Srbima koji su ostavili veliki trag u svetu ali i u nacinalnoj i kuturnoj baštini  Srbije.

Porodica Karić jeodavno zagledana u srpske zadužbinare i neimare, ktitore i darodavce.

Crkvene  knjige  svedoče  da su Karići svoje  prve takve poslove  organizovali  još davne 1763. godine  postavljajući stabilne  temelje  za svoje  buduće  generacije.

Karići su 1979,  godine još u rodnoj Peći, osnovali Socijalni savet, kao preteču Karić fondacije, sa vizijom dalekog  trajanja u budučnosti.

Danas je Fondacija „Braća Karić“ moderna institucija, graditelj mostova medjunarodima i ljudima, čuvar tradicije i bogate kulturne baštine Srba.

Više od četrdeset godina vodi nas ideja očuvanja i negovanja naših korena, običaja, materijalne i duhovne kulture  srpskog naroda.

Duboko verujemo da su očuvanje jezika, pisma, istorije i kulturne baštine najsigurniji  i najbolji način očuvanja identiteta naroda, ali i njegove promocije i afirmacije u savremenoj civilizaciji.

Odgovorni prema našem narodu i državi, ne prepuštamo zaboravu naša ali ni  stvaralačka dostignuća drugih nacija, posebno najkreativnijih i najuspešnijih pojedinaca. Dok je tako uvereni smo da smo da smo na sigurnom i časnom  putu ka budučnosti.

Zato su i  knjige u izdanju  Fondacije Braća Karić brižljiv odabir domaćih i stranih autora, vrsnih umetnika i stvaralaca.

 

Share: